Website promotie voor ontwikkelaars

Tijdloze tips voor ontwikkelaars voor een super website

De ontwikkelaar die uw website maakt, kan deze maken of breken. Een technisch kwalitatief goede website draagt zeer zeker bij aan de promotie van uw website. U doet er dan ook goed om ook de technische kwaliteit van de door u gekozen website bouwer te beoordelen.

Waarop te letten?

Bij het laten ontwikkelen van een website doet u er goed aan om de ontwikkelaar te vragen de volgende punten in acht te nemen:

Houd het eenvoudig

Zoekmachines kunnen het beste overweg met teksten. Voor de zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google doet u er goed aan om geen ingewikkelde fratsen te gebruiken.

Des te eenvoudiger het is om uw website te interpreteren des te sneller uw website in de zoekresultaten wordt opgenomen.

Gebruik zo weinig mogelijk Javascript en vermijd zaken als frames, Flash, Silverlight en PDF.

Volg de standaarden

Al zijn de meeste webbrowsers redelijk soepel, formeel hoort uw website aan allerlei regels te voldoen. Vanzelfsprekend voldoen de meeste websites aan de belangrijkste regels (anders kon de website niet worden getoond). Vaak gaat het op details mis.

U kunt uw presentatie in de zoekresultaten verbeteren door gebruik te maken van microdata.

Controleer de standaarden

Met deze tests kunt u nagaan of uw website gemaakt is volgens de -op dit moment- geldende regels.

 1. W3C's Markup Validation Service
 2. Google's Rich Results Test
 3. Opengraph.xyz

Bent u bekend met CSS, dan is CSS Lint een aanrader.

Optimaliseer voor mobiel

Optimalisatie voor mobieltjes is een must. Ideaal lijkt een "single-column design" gecombineerd met een liquid design. Uw website is op die manier met een enkele stylesheet geschikt voor elk apparaat.

Google beschrijft in het artikel What Makes a Good Mobile Site? wat belangrijk is bij het ontwerp van een website voor mobiel.

Test de mobielvriendelijkheid

U kunt zelf op een mobiele telefoon kijken of een website mobielvriendelijk is. Als de tekst goed leesbaar is én u kunt alleen naar boven of beneden scrollen dan is uw website zeer waarschijnlijk mobielvriendelijk.

Met onderstaande tests kunt u nagaan of Google en Bing uw website mobielvriendelijk vinden. Tevens kunt u nagaan hoe uw site er uit ziet op verschillende mobiele telefoons.

 1. Google's Mobiel​vriende​lijke test
 2. Bing's test​programma mobiel​vriendelijk​heid
 3. MobileTest​.me

Maak een snelle website

De snelheid waarmee een website wordt getoond is mede bepalend voor het succes van die website. U doet er daarom goed aan om te zorgen dat uw website zo snel mogelijk laadt. Dat hoeft natuurlijk niet ten koste van alles te gaan, al is sneller beter.

Meet de snelheid van uw website

U kunt de snelheid van uw website testen met de volgende tools:

 1. Google's PageSpeed Insights
 2. GTmetrix
 3. Pingdom Website Speed Test

Beveilig uw website

Zorg ervoor dat uw website een veilige website is. Gebruik daarvoor een van de onderstaande hulpmiddelen om de veiligheid van uw website te testen.

De hier genoemde tests richten zich vooral op zaken als cross-site scripting attacks, man-in-the-middle attacks, cross-domain information leakage, cookie compromise, content delivery network compromise, and improperly issued certificates.

Er wordt dus niet getest of u sterke wachtwoorden gebruikt, of de software up to date is en dergelijke. Zie dit overzicht als een start om uw site te beveiligen.

Controleer de veiligheid van uw website

De volgende tools beoordelen de beveiliging van uw website:

 1. Observatory
 2. Securityheaders

Maak uw website toegankelijk

Toegankelijkheid is vaak één van de aspecten van een website die in het verleden weinig aandacht kreeg.

De Nederlandse overheid geeft op Digitale toegangelijkheid aan waar Nederlandse websites aan moeten voldoen.

Toets de toegankelijkheid van uw website

U kunt de toegankelijkheid van uw website testen met de volgende tools:

 1. Web Accessibility Checker
 2. European Internet Inclusion Initative
 3. WAVE

Als u al deze punten heeft overgenomen dan heeft u voldaan aan de belangrijkste richtlijnen voor webmasters zoals opgesteld door Google.

Gebruik deze tools zo veel mogelijk. Het komt de kwaliteit van uw website ten goede.

Kijk kritisch naar een portfolio

Veel van bovengenoemde tests zijn echt gericht op ontwikkelaars. Wilt u, als leek, een snel inzicht in de technisch kwaliteit, dan is Website Quality at a Glance wellicht iets voor u. U kunt hiermee op een eenvoudige wijze testen wat de technische kwaliteit is de websites gemaakt door het website bureau waarmee u mogelijk gaat samenwerken.

Succes met uw website.

Hans